Limba/Language

Activitatile proiectului

Pentru atingerea rezultatelor propuse în cadrul proiectului au fost prevăzute următoarele activități: 

 • Serviciu inovativ de terapie ocupațională pentru sprijinirea tinerilor cu dizabilități prin amenajarea a 3 camere multisenzoriale inclusiv prin aplicarea Terapiei Tomatis cu ajutorul aparatului Solisten 

Pentru implementarea acestei activități au fost achiziționate în cadrul proiectului produse/utilaje specifice care compun o cameră senzorială. Au fost amenjate 3 astfel de camere, câte una în ficare centru/școală de unde provine grupul țintă. Începând cu luna octombrie 2015  tinerii participă în mod organizat, însoțiți de specialiștii formați în acest sens, la activitatea terapeutică care se defășoară în camerele senzoriale. 

Valoarea unei camere senzoriale a fost de aproximativ 100 000 lei. 

În intervalul octombrie - decembrie 2016, în completarea camerei senzoriale vor fi achiziționate pentru cele 3 centre aparate SOLISTEN, cu ajutorul cărora va  fi aplicată TERAPIA TOMATIS.

Pentru aplicarea Terapiei Tomatis personal de specialitate din cadrul celor 3 centre va beneficia de  cursuri de formare pentru utilizarea aparatului Solisten și aplicarea terapiei.

Terapia Tomatis se bazează pe sesiuni individuale de audiție în care se folosește un echipament, special, numit Solisten, ce acționează asupra mușchilor urechii interne, stimulează creierul, și energizează dezvoltarea sistemului nervos. 

 

 • Serviciu complementar de educație pentru sănătate 

În cadrul acestei activități au avut loc  sesiuni de educație pentru sănătate pentru toți tinerii din grupul țintă.

Activitatea a fost susținută de către experții din cadrul Fundației ESTUAR și au fost abordate următoarele teme: sănătate fizică, emoțională, sănătate psihică sau intelectuală, sănătate socială, sănătate ocupațională.

La finalul fiecărei sesiuni de educație, tinerii au primit pachete formate din: periuță de dinți, pastă de dinți și săpun lichid. 

În cadrul activităților suplimentare finanțate prin programul PLUS 2, în intervalul octombrie 2016 - ianuarie 2017 va avea loc activitatea de educație sexuală pentru 180 de tineri din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus.

 

 • Serviciu complementar de consiliere vocațională 

Aceasta este o activitate nouă în cadrul proiectului și a fost prevăzută pentru cei 180 de tineri din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus.  Activitatea se va desfășura în intervalul octombrie 2016 - februarie 2017.  Scopul acestei activități este cunoașterea obiectivă a propriilor capacități, a competențelor și resurselor personale, acest fapt putând duce la facilitatea integrării pe piața muncii pentru beneficiarii proiectului.

Activitatea va fi susținută de către experți din cadrul Fundației Estuar. 

 

 • Organizarea de activități recreative ca și serviciu educațional complementar 

În intervalul august 2015 - martie 2016, s-au desfășurat 4 excursii cu destinații diferite la care au participat toți tinerii din grupul țintă, respectiv: 

 • Excursie organizată la Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou, jud. Sălaj, pentru 265 de tineri
 • Excursie organizată la Grădina Zoologică din Târgul Mureș, jud.Mureș, pentru 265 de tineri
 • Excursie organizată la un Mall din Cluj-Napoca în timpul sărbătorilor de iarnă, pentru 265 de tineri
 • Excursie organizată la Cetatea Alba Carolina din jud. Alba, pentru 265 de tineri

 La fiecare din cele 4 excursii tinerii au primit pachete formate din sandvich, corn, 2 fructe și apă, cu excepția excursiei organizate la mall, unde tinerii au primit o masa caldă în incinta centrului.

 Cele 4 excursii desfășurate, au facilitat ieșirea tinerilor din mediul obișnuit de viață, astfel, prin deplasările pe distanțe mai lungi decât cele obișnuite, prin socializarea în spații noi, prin stimularea senzorială, tactilă, vizuală, motrică, prin petrecerea unui timp plăcut în spațiile de joacă și de agrement dar și prin interacțiunea cu alți participanți prezenți în  spațiile vizitate, au contribuit substanțial la incluziunea socială a acestor tineri, și implicit la creșterea calității vieții lor.    

În intervalul noimbrie 2016 - ianuarie 2017 se vor desfășura noi activități recretive, care vor contribui la creșterea calității vieții pentru tinerii din grupul țintă, respectiv: 

 •      Excursie organizată la Salina din Turda județul Cluj pentru 180 de tineri din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus, inclusiv activitate distractivă în incintă și asigurarea unei gustări formate din sandvich, corn, fructe și apă.
 •      Deplasare la un cinematograf din Cluj-Napoca în scopul vizionării unui film pentru 265 de tineri, inclusiv oferirea unei mese calde.
 •      Organizarea a 4 petreceri care se vor desfășura în luna decembrie 2016, în incinta celor 3 centre pentru toți tinerii din grupul țintă. Petrecerea va fi organizată de către personal specializat: animatori, DJ, mașină de fum/bule. De asemenea în cadrul petrecerilor vor fi împodobiți brazi, scopul final fiind crearea unei atmosfere de   sărbătoare.

Cu ocazia petrecerilor cei 265 de tineri vor primi cadouri formate din; mănuși, căști audio, globuri muzicale, dulciuri și câte un glob pe care tinerii îl vor folosi pentru împodobirea bradului. 

 

 • Sesiuni de formare pentru specialiștii care lucrează cu tinerii din grupul țintă 

În cadrul acestei activități 33 de specialiști din cadrul celor 3 instituții au participat la cursuri de formare pentru utilizarea produselor/utilajelor din camera senzorială și aplicarea terapiei senzoriale tinerilor din grupul țintă. 

În perioada noiembrie - decembrie 2016, specialiști din cadrul celor trei centre vor participa la cursuri de formare pentru utilizarea aparatului Solisten în vederea aplicării Terapiei Tomatis pentru tinerii din grupul țintă.

 

 • Crearea unui sistem informatic necesar desfășurării activităților proiectului. 

Sistemul a fost creat cu scopul de a programa și de a ține evidența activităților realizate în cadrul proiectului, dar și pentru evaluarea efectelor ca urmare a terapiilor aplicate în camera senzorial celor 265 de tineri. 

Pentru a veni în sprijinul specialiștilor care desfășoară activități de stimulare în camerele senzoriale și pentru evaluarea efectelor ca urmare a aplicării acestor terapii,  în intervalul octombrie - noiembrie 2016, se vor achiziționa pentru fiecare din cele 3 centre: un laptop, o multifuncțională, un birou și un scaun ergonomic. 

Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE accesaţi www.eeagrants.org, www.granturi-corai.ro

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a FRDS şi a Granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.